vineri, 27 martie 2009

Formula matematica a clatitelor perfecte


Hahahaha, mi-a cazut recent in maini un text care merita pus pe blog. Stiam ca s-au gandit oamenii la cele mai ciudate formule, dar la una ca asta... in niciun caz! Lectura placuta si sa-mi spuneti si mie ce "rezultat" obtineti la finalul acestei ecuatii! ;)

"Desi parea greu de crezut ca ar exista aplicatii ale stiintelor in gastronomie, matematicianul Ruth Fairclough a raspuns acestei provocari, elaborand o formula matematica complexa pentru a-i ajuta pe maestrii bucatari sa prepare clatitele perfecte, informeaza site-ul Daily Mail.

Ruth Fairclough, care are 34 de ani si este lector in matematica si statistica la Wolverhampton University, a lucrat la elaborarea acestei formule deoarece cele doua fiice ale sale adora sa manance clatite.

In opinia lui Ruth Fairclough, formula clatitelor perfecte este urmatoarea: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)

In aceasta formula, "L" reprezinta numarul numarul nodulilor din unt, iar litera "C" este consistenta lui, "F" reprezinta numarul miscarilor de amestecare a compozitiei, "k" este consistenta ideala, iar "T" reprezinta temperatura tigaii.


Temperatura ideala a tigaii este data de litera "m", "S" reprezentand intervalul de timp petrecut de compozitie in aer liber inainte a de fi pusa in tigaie, iar "E" este timpul petrecut de clatita preparata inainte de a fi mancata. Cu cat scorul obtinut este mai apropiat de 100, cu atat clatitele sunt mai bune.

Ruth Fairclough sustine ca temperatura de preparare este unul dintre cele mai importante elemente, alaturi de prepararea unei compozitii gustoase. Amestecul trebuie lasat sa stea timp de 20 de minute, pentru ca faina sa aiba suficient timp sa fie absorbita de lapte. Tigaia trebuie sa aiba o dimensiune medie." (Mediafax).


Foto: Google sa traiasca! ;)

11 comentarii:

Anonim spunea...

Eu caut formula matematica a clatitelor care se fac singure :P
Ok, macar a celor care se prajesc singure in timp ce eu citesc bloguri :))

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Ciupercutza - Te rog eu mult Ciupe, daca o gasesti, sa mi-o dai si mie... :D Si formule d'astea pentru mancarea care se face singura.

Anonim spunea...

eu una nu ma mai mir de nimic! asa ca ar fi unica solutie sa fac si eu clatite fara emotia, ca patesc ca la primele mele clatite, cind se saturase jackie, ciinele lui raducu de mincat clatitele, pe care eu nu reuseam sa le intorc in tigaie si cindva m-a parasit. Salvarea a fost atunci o vecina, care mi le-a facut. Daca insa e pe baza de formula, gata, s-a aranjat treaba, ma descurc eu, pt. care oricum matematica inseamna doar tabla inmultirii si cei care iubesc matematica, sint fosti copii batuti, sa o faca!!!

Anonim spunea...

O-la-laaaaa!Pare chiar mai simplu decat reteta dupa care le-am facut eu aseara!Recunosc insa ca si ale mele au reusit foarte bune respectand reteta clasica.Pacat ca pe una am scapat-o pe jos...

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Vergi - Vai, saracu' Jackie! Clatite? Hahahahaha. De ce nu mi-ai zis ca nu-ti ies clatitele ca, asa cum tu m-ai invatat sa fac crema de zahar ars, iti aratam si eu cum le fac...

@ Vio - Aaaaaaa, ai clatite sa inteleg! Gata, venim pe la tine. ;) Ziceai ca una a aterizat pe jos... Mmmm, probabil ca ai gresit putin formula! Vezi ca este valabila? ;P

vergi spunea...

asa sint eu mai...rusinoasa, cum sa recunosc ca nu imi ies?? mai ales ca in ultima vreme mi-au mai iesit doar ca a aparut ceva nou, n u imi place sa le fac!!!si il pacalesc pe mircea cum pot, sa nu ii fac! la primul drum insa iti apartine tigaia cea noua si toata bucataria!!!

Anonim spunea...

aici e simplu!cata,sa nu dai:se gasesc gata facute in frigidere:-) numa bune de bagat la microunde sau de incalzit in tigaie cu nutella si banane , nuci si dulceatza sau, varianta sarata-ou-jambon-cascaval.hihi!!!

Mihai spunea...

Exceptional! O sa tin minte (nu neaparat formula, ca prea e grea, ci pur si simplu ideea) ... :)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Vergi - Vai, saracu' Mircea.... Cu ce a gresit? Hihihihihi!

@ Lumi - Buna alternativa. Dar, parca tot cele facute in casa sunt mai bune. Ce-i drept, pentru cine le face, nu-i usor... :)

@ Mihai - Poate gasim si noi o formula, nu? ;)

Medeea76 spunea...

Mie mi-ai facut pofta de clatite americane, de-alea groase, groase din poza.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Cris - Si eu am poftit la ele. Poate le facem intr-un week end!