vineri, 6 martie 2009

Ciucurasi dragalasi

Va mai amintiti de orele de lucru manual din scoala generala? Ei bine, eu da, pentru ca am avut o invatatoare normala la cap, care nu a inlocuit acele ore de creatie (lucru manual, desen, sport, muzica etc.) cu matematica si gramatica engros. Am invatat la acele ore diferite "trucuri" de care imi aduc acum aminte cu placere si pe care le si pun de foarte multe ori in practica. Multumesc Simona (n.a. invatatoarea mea).

Asa ca acum, pentru cele care au "sarit" peste acele ore, pentru cele care au uitat cum se face sau, pur si simplu, pentru cele care vor sa invete, astazi propun un tutorial la finalul caruia vom obtine niste ciucurasi dragalasi.

Avem nevoie de foarte putine materiale:

- ata sau lana colorata;
- un carton;
- un pix si o foarfeca.

Hai sa incepem!

Pe carton va trebui sa desenezi doua cercuri concentrice. Cu cat distanta dintre ele este mai mare, cu atat ciucurelul o sa fie mai "chel". ;) Cu cat cercul exterior are o raza mai mare, cu atat ciucurele este mai mare. Alegerea este a ta! Decupeaza desenul. 

Apoi, cu meticulozitate, infasoara lana/ata pe discul obtinut. Incearca sa fie totul uniform pentru ca risti sa ai, la final, un ciucure asimetric.

Cand totul este gata infasurat, ia o bucata de lana/ata si trece-o pe dedesupt, in dreptul cercului mic. Apoi prinde cele doua capete intr-un nod simplu.

Ia o foarfeca si taie lana/ata in dreptul cercului mare. Cu cat inaintezi in operatiune, trebuie sa fi atenta sa nu deformezi ciucurele. Cand e totul taiat, strange nodul si mai fa inca unul temeinic. Apoi taie bucata de carton si scoate de acolo ciucurele. Scutura-l putin si "aranzeaza-i freza". ;)

Ei, vezi ce bine arata?

Ok, avem ciucurasii... Dar ce facem cu ei? Pai, idei sunt multe... Iata doar cateva dintre ele.

Poti sa-i insiri si pe ei pe un colier
Poti face cercelusi cu ei
Ii poti transforma intr-un breloc funny
Pot deveni o agatatoare utila la fermoarul unei genti
Pot arata tare sic agatati pe un sal
Insotiti de alte ornamente pot devni o brosa cool

12 comentarii:

Anonim spunea...

nu m-as fi gandit sa fie atat de decorativi ciucurii si cu atatea utilitatzi prin atatea locuri!
daca ma apuc vreodata de tricotat am sa-mi fac un fes cu ciucure.roshu.pentru munte.am zis!

mamica de Sebastian spunea...

Ce decorativ arata,imi place shalul cu ciucuri.Felicitari ca ai niste indei superbe´.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - Un fes rosu zici? Mi te imaginez cu el si, asa, in stil frantuzesc, sic, ai arata fenomenal. Poate am sa pun in viitor un tutorial in care sa arat niste pasi in ale tricotatului. ;)

@ Mamica de Sebastian - Hehehehe, si nu m-am gandit pe moment si la alte utilitati. Va las insa pe voi sa dati frau imaginatiei si sa mai veniti cu cateva solutii. A, si merci mult pentru aprecieri... Shy.

Anonim spunea...

ma faci sa imi para rau de fiecare ora de lucru manual , la care nu am fost! consolarea? la mine nu ar fi ajutat oricum! felicitari pe noua idee, minunata idee, realizare pe masura!

Anonim spunea...

Felicitari pentru noile idei! La multi ani de 8 martie! :)

Anonim spunea...

Primeste din partea mea urarea:"la cat mai multe idei practice"!

Anonim spunea...

LA MULTI ANI!de 8 martie!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Vergi - Vezi ca si orele astea sunt bune la ceva? Cu siguranta ca acum poti face niste ciucurasi de nota 10!

@ Multumesc mult, mult de tot Mihai! :)

@ Viorica - Hehehehe, asa sa fie si La Multi Ani tuturor femeilor!

Anonim spunea...

nu poooooottttttt! cind eram copii ne faceam in casa snururile de martisor, nici macar ciucurii aia mici nu eram in stare sa ii fac!!abia de ma descurcam sa tin snurul, sa duca mami treaba la sfirsit!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Vergi - ;) Mi-ai adus aminte de o secventa tare draga. Eram mica si la lucru manual am facut si noi martisoare pentru mamele noastre. Si totul, 100%, era facut de mainile noastre, inclusiv snururile.

LZ spunea...

Ciucurasii astia m-au binedispus... incerc sa fac si eu, daca ies la fel de haiosi voi fi fericita; ca voi avea proprii mei ciucurasi dragalasi

Codruta spunea...

foarte frumosi ciucurasii tai, iar brosa absolut superba