vineri, 27 martie 2009

Formula matematica a clatitelor perfecte


Hahahaha, mi-a cazut recent in maini un text care merita pus pe blog. Stiam ca s-au gandit oamenii la cele mai ciudate formule, dar la una ca asta... in niciun caz! Lectura placuta si sa-mi spuneti si mie ce "rezultat" obtineti la finalul acestei ecuatii! ;)

"Desi parea greu de crezut ca ar exista aplicatii ale stiintelor in gastronomie, matematicianul Ruth Fairclough a raspuns acestei provocari, elaborand o formula matematica complexa pentru a-i ajuta pe maestrii bucatari sa prepare clatitele perfecte, informeaza site-ul Daily Mail.

Ruth Fairclough, care are 34 de ani si este lector in matematica si statistica la Wolverhampton University, a lucrat la elaborarea acestei formule deoarece cele doua fiice ale sale adora sa manance clatite.

In opinia lui Ruth Fairclough, formula clatitelor perfecte este urmatoarea: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)

In aceasta formula, "L" reprezinta numarul numarul nodulilor din unt, iar litera "C" este consistenta lui, "F" reprezinta numarul miscarilor de amestecare a compozitiei, "k" este consistenta ideala, iar "T" reprezinta temperatura tigaii.


Temperatura ideala a tigaii este data de litera "m", "S" reprezentand intervalul de timp petrecut de compozitie in aer liber inainte a de fi pusa in tigaie, iar "E" este timpul petrecut de clatita preparata inainte de a fi mancata. Cu cat scorul obtinut este mai apropiat de 100, cu atat clatitele sunt mai bune.

Ruth Fairclough sustine ca temperatura de preparare este unul dintre cele mai importante elemente, alaturi de prepararea unei compozitii gustoase. Amestecul trebuie lasat sa stea timp de 20 de minute, pentru ca faina sa aiba suficient timp sa fie absorbita de lapte. Tigaia trebuie sa aiba o dimensiune medie." (Mediafax).


Foto: Google sa traiasca! ;)

miercuri, 25 martie 2009

Reconstruire

Ce tragedie mai mare poate fi decat aceea ca o femeie sa-si piarda un cercel mult indragit si sa strice astfel un set pretios la care tine foarte mult? Ei bine, si ce poti face daca afli de "nenorocire", intri in posesia "dezastrului", ai cateva unelte la tine si ceva timp liber? Reconstruiesti totul si redai zambetul pe buze.

Din pacate, n-am realizat si pozele intermediare, dar voi descrie ceea ce am facut.
Geni, sper sa-ti placa!

Asadar, aveam in mana un cercel cu murano (o bobita maricica), un colier si o bratara cu murano (bobite mai mici). Ce putem face in aceste conditii. Simplu, pentru ca bobitele de la colier si bratara erau prea mici, le-am asociat acestora inca doua margelute care se apropiau de culoarea lor. Cercelul initial, l-am desfacut si transformat intr-un medalion pentru colier.

Bratara, care oricum era un pic mai largura, a fost "saracita" de doua bobite. Ideea e ca tot siragul era pe ata innodata, asa ca a fost cam dificila desfacerea si mai ales reasamblarea cu sistemul de prindere. pentru o mai multa siguranta am preferat sa fac un nod si sa-l intaresc cu UHU transparent.

Cerceii au fost refacuti de la zero. Pe tija aurie am pus un capat de margele luat de la bratara, margica cea noua, bobita de murano si al doilea capacel. Gata cercelul! (Agatatorile le-am adus cu mine).

Finalul muncii mele arata cam asa!

luni, 23 martie 2009

Musaca picanta

Una dintre mancarurile preferate este musacaua. Nu-mi place sa o fac in cantitati mari, ci doar cate o portie de caciula. Si asta pentru a fi gustoasa. Daca o reincalzesti, isi "pierde" din farmec si savoare.

Am mai multe tipuri de musaca, in functie de gusturi si de chef. De data aceasta am facut una picanta.

Ai nevoie de:
- o ceapa medie taiata marunt;
- carne tocata de vita;
- 2 oua;
- 2-3 cartofi "normali";
- sos de tomate si condimente picante/ sau un sos "de-a gata picant".

Carnea tocata o amesteci cu sare, putin piper, busuioc sau cimbru (dupa gust), apoi adaugi cele doua oua si ceapa. Omogenizezi totul.


Intr-un vas de iena pui un strat de cartofi, apoi carnea si apoi alt strat de cartofi. Nu taia foarte groase feliile de cartofi. Ele trebuie sa fie de aproximativ 1 cm, maxim 1 cm jumatate.


Lasi toata compozitia la cuptor pentru 30-40 min (la 200 de grade) pana cand se rumenesc putin cartofii. Daca ii incerci cu furculita si acestia sunt moi, scoti vasul si pui deasupra un strat serios de sos de tomate picant (il poti face si tu folosind sos de rosii cu piper si boia iute).


Apoi mai lasi tot vasul pentru inca vreo 10 minute la cuptor.

Se serveste calda cu garnitura de muraturi acrrrrrrre!

Pofta buna!

joi, 19 martie 2009

De astazi, mai rapid!


M-am gandit si am socotit eu mai bine si am decis sa fac mult mai usoara accesarea blog-ului. Cum asa? Foarte simplu! De astazi puteti intra pe blog-ul meu folosit aceasta adresa mai scurta: www.katja.ro. Si cea veche ramane valabila, asta pentru nostalgici... ;)


miercuri, 11 martie 2009

Doamnelor? Poftiti la show!

Am revenit la FIMO si asta pentru ca aveam in cap un mic proiect: un omulet brosa. Ca atare, mi-am luat cutia cu FIMO si m-am apucat de treaba. La final, a iesit un prezentator simpatic de show-uri!

Ai nevoie de:

- pasta FIMO (rozalie, neagra, rosie si alba);
- un stras;
- un dispozitiv de brosa.


Sa incepem cu capul... Si la propriu, si la figurat! Ia o bucatica de FIMO rozalie si fa o biluta, putin tuguiata pe care sa o modelezi astfel incat, la final, sa arate ca un capsor.

Mai fa trei bilute mici pe care sa le repartizezi ca urechi si nas. Cu un obiect ascutit fa niste gaurele in ele (vezi in poza cum!). Apoi, ia putina pasta FIMO neagra si fa doua bilute mici-mici de tot. Acestea vor fi ochii. Nu-ti mai ramane decat sa-i pui la locul lor... :)

Tot din pasta neagra, fa doua mustati, iar din FIMO rosu, o biluta mica (gura).

Ca totul sa fie perfect, tranteste-i in cap si o palariuta.

Corpul... O bila alungita, doua bilute turtite (picioarele), doua bucatele sub forma de lamele (hainuta cu guler). Apoi, din FIMO rozaliu, doua bilute (mainile) pe care marchezi degetele. Dintr-un "serpisor" de FIMO negru, faci un baston. Din alta bucatita de FIMO alb, fa un papion pe care fixeaza strasul. Le asamblezi pe toate si gata...

Ultimul pas: montarea dispozitivului de brosa. Ai grija cand il pui ca sa nu storcesti omuletul. Hahahaha!


Dupa toata aventura aceasta, trimite-l pentru maxim 5 minute in cuptorul incins la 200 de grade. Gata, suntem pregatiti de show!

duminică, 8 martie 2009

8 martie


Pentru ziua femeii, indiferent in ce colt de lume se gaseste reprezentanta Evei, aduc in acest cadru virtual cateva floricele (aranjamentul imi apartine) care sa o faca sa zambeasca si sa se simta si ea infloritoare.

La multi ani, doamnelor!


vineri, 6 martie 2009

Ciucurasi dragalasi

Va mai amintiti de orele de lucru manual din scoala generala? Ei bine, eu da, pentru ca am avut o invatatoare normala la cap, care nu a inlocuit acele ore de creatie (lucru manual, desen, sport, muzica etc.) cu matematica si gramatica engros. Am invatat la acele ore diferite "trucuri" de care imi aduc acum aminte cu placere si pe care le si pun de foarte multe ori in practica. Multumesc Simona (n.a. invatatoarea mea).

Asa ca acum, pentru cele care au "sarit" peste acele ore, pentru cele care au uitat cum se face sau, pur si simplu, pentru cele care vor sa invete, astazi propun un tutorial la finalul caruia vom obtine niste ciucurasi dragalasi.

Avem nevoie de foarte putine materiale:

- ata sau lana colorata;
- un carton;
- un pix si o foarfeca.

Hai sa incepem!

Pe carton va trebui sa desenezi doua cercuri concentrice. Cu cat distanta dintre ele este mai mare, cu atat ciucurelul o sa fie mai "chel". ;) Cu cat cercul exterior are o raza mai mare, cu atat ciucurele este mai mare. Alegerea este a ta! Decupeaza desenul. 

Apoi, cu meticulozitate, infasoara lana/ata pe discul obtinut. Incearca sa fie totul uniform pentru ca risti sa ai, la final, un ciucure asimetric.

Cand totul este gata infasurat, ia o bucata de lana/ata si trece-o pe dedesupt, in dreptul cercului mic. Apoi prinde cele doua capete intr-un nod simplu.

Ia o foarfeca si taie lana/ata in dreptul cercului mare. Cu cat inaintezi in operatiune, trebuie sa fi atenta sa nu deformezi ciucurele. Cand e totul taiat, strange nodul si mai fa inca unul temeinic. Apoi taie bucata de carton si scoate de acolo ciucurele. Scutura-l putin si "aranzeaza-i freza". ;)

Ei, vezi ce bine arata?

Ok, avem ciucurasii... Dar ce facem cu ei? Pai, idei sunt multe... Iata doar cateva dintre ele.

Poti sa-i insiri si pe ei pe un colier
Poti face cercelusi cu ei
Ii poti transforma intr-un breloc funny
Pot deveni o agatatoare utila la fermoarul unei genti
Pot arata tare sic agatati pe un sal
Insotiti de alte ornamente pot devni o brosa cool