marți, 2 iunie 2009

Yamy... ciorba de loboda

Dintre toate ciorbele de vara, cel mai mult imi place cea de loboda, cu mentiunea: sa fie foarte acra! :) Imi amintesc ca acum ceva timp, Cristi - fostul meu coleg de munca, m-a intrebat cum se face o astfel de ciorba. Ca atare, voi repeta aici, pentru cei/cele care nu stiu cum se face sau pentru cei care vor sa testeze varianta care-mi place mie cel mai mult.

Ai nevoie de:
- morcovi;
- ceapa verde;
- loboda;
- costita afumata ( nu foarte grasa);
- bors;
- orez.


P.S. Mie nu-mi place sa fac multa mancare, asa ca, tot ce vedeti acum in poze, se "potriveste" numai pentru 4 portii.


1. Se iau doi morcovi si se dau pe razatoare. Ceapa verde (doua fire) se taie si ea marunt.

2. In putin ulei (o lingurita), se calesc legumele pana cand uleiul devine portocaliu de la morcovi si aproape ca "dispare".

3. Costita se taie in bucatele marunte, nu foarte subtiri pentru ca se pot rupe la fierbere si isi pierd tot "farmecul".

4. Se adauga si costita la calit. Mai intai se caleste separat, intr-o jumatate a oalei, apoi se amesteca totul.

5. Procedeul se repeta si cu orezul (cam 6-7 languri fara varf exagerat de orez).

6. Loboda, dupa ce se spala, se taie in bucatele (sau poti sa o rupi cu mana - exista o "teorie" conform careia e mai sanatos sa o rupi decat sa o tai. Ma rog...) si se pune si ea in oala. Imediat se toarna apa rece peste ea. Pune cateva condimente (sare si vegeta) si lasa la fiert, la foc domol.

7. Dupa 30-40 minute ar trebui sa fie gata. Verifica daca orezul este fiert si daca frunzele de loboda sunt moi. Daca totul corespunde, toarna si bors (dupa gust) si mai lasa la fiert cam 5-10 minute.

8. Cand e gata, fierbinte-fierbinte, se serveste impreuna cu ceapa verde. Se poate servi rece doar daca nu folositi costita.

Pofta buna!

12 comentarii:

tatiana spunea...

Eu sunt o carnivora get-beget si orice verdeata ma oripileaza. Ei bine, ciorba ta m-a facut sa salivez. Asa ca nu pot decat sa-ti multumsec pentru ca saptamana asta voi face una dupa reteta ta:)

viorica spunea...

M-ai nimerit!Ciorba mea preferata vara e de loboda.Multumesc pentru retzeta ta din care am aflat mai multe lucruri noi,cum ar fi recomandarea de a pune ceapa verde.Cum ajung acasa,imi fac neaparat,ca mi-ai facut o pofta...

vergi spunea...

cum ai spus? yami, banuiesc ca asta inseamna ca e ceva foarte gustos. In copilarie ne placea ciorba de loboda, un pic ma deranja ca e rosie!!! nu am mai mincat de atunci si nu cred, ca aici se gaseste loboda. Dar o sa o rog pe viorica sa isi arate maiestria , cind vin acasa!nu pe tine ptc. desi ai face-o la superlativ absolut, viorica are mai mult timp.

Katja - stapana de Athos spunea...

@Tatiana - Hehehe, pai tocmai d'aia am pus si costita, pentru noi, carnivorii. :) Sa-mi spui cum a iesit si iti urez de pe acum pofta buna!

@Viorica - Ce ma bucur sa aud ca si tie iti place ciorbita asta! Loboda gasim tot timpul la supermarket. Eu am facut si iarna. :D Cu tot cu ciapa verde care ii da un "aer" varatic. ;)

@Vergi - Yamy e mmm, foarte-foarte gustos! Si eu abia astept sa-mi zica Vio cum ii iese!

Anonim spunea...

mie imi place foarte mult ciorba de loboda!!! Si cu, si fara carne! Acasa, mama o facea cu pui iar eu continui reteta:-) e mai usoara, totusi, decat cu costita, mai ales vara. oricum, e una din retetele traditionale de post in varianta fara carne. Ciorba de loboda si sarmalutele in foi de stevie mi se par delicatesele primaverii.
Va pup, seli ;-)

Katja - stapana de Athos spunea...

@Seli - Asa este! Ciorbita de loboda e super-delicioasa. O poti face cu diverse tipuri de carne (depinde mult de gust). Eu prefer mult afumatura... :) Am sa incerc si eu varianta cu pui! Mercic. ;)

lumi spunea...

miammmy!problema e ca aici nu e loboda!momentan ma bucur ca am gasit marar proaspat si am facut o ciorbitza de pui cu rosii!

Katja - stapana de Athos spunea...

@Lumi - Da, stiu cum e prin tari straine... Poate in cartierele turcesti sau sarbesti sa gasesti loboda. Dar e tare buna si ciorbita de pui cu rosii. ;)

lumi spunea...

cartierele turcesti sunt inlocuite cu cele arabe aici,iar cele sarbesti cu cel chinezesc;-)si n-au nici sa dai cu tunul, in schimb imi iau revansha cu o ciorba de salata!

lumi spunea...

si inca ceva!nici borsh nu gasesc doar daca ajung in capatul celalalt al parisului("doar" o ora cu metroul) la magazinul yugoslav de unde ma aprovizionez de obicei cu varza acra pentru sarmale.
insa tin sa ma laud ca de la ideea ta cu loboda am facut pana la urma ciorba de salata si costitza si a iesit buuuna de tot (chit ca am folosit ca acreala doar lamaie)!

Anonim spunea...

bai e ceva'n aer cu ciorba asta: si eu am mancat prima oara sapt trecuta [nu prea le am cu ciorbele]. excelenta pt vara.

Katja - stapana de Athos spunea...

@tlön society - Bine ai venit la mine pe blog. Hehehe. Si cum a fost, calda sau rece? Ai aici reteta pe pasi marunti, asa ca, daca te tenteaza... Spor! ;)