joi, 26 februarie 2009

Tort cu mango bun-bun-bun


De data aceasta vreau sa va indulcesc. Hihihihi, asa ca va propun o reteta de tort cu mango. Eu fac acest tort in special vara cand sunt in top caisele. Dar acum am preferat sa dau caisele pe mango! Este racoros-acrisor si se termina foarte repede! :)

Ai nevoie de:
- biscuiti cu cacao (cam 150 g);
- 100-120 g unt (care sa fie moale);
- 2 bucati mango;
- zahar (aproximativ o jumatate de cana);
- zahar vanilat;
- o portocala;
- 3 oua;
- 3 plicuri cu gelatina;
- 250 g frisca;
- o ciocolata cu lapte.


Primul pas: se iau biscuitii si se sfarama. Apoi se adauga untul in feliute si se amesteca pana cand se omogenizeaza si se trasforma intr-un aluat tare care se intinde sub forma unui blat in tava acoperita in prealabil cu foaie de copt. Pui totul in frigider pentru 40 minute sau in congelator pentru 20 minute.

Dai pe razatoarea mica fructele de mango. Pui pasta de mago intr-o oala, adaugi 2 linguri de zahar si zeama de la portocala. Amesteci bine. Cand incepe sa fiarba, pui un pliculet de gelatina si "dai din lingura" tip de 5 minute. Apoi lasi compozitia la racit.

Cand s-a racit (nu trebuie sa fie foarte rece) scoti blatul, inlaturi foaia de copt si il acoperi cu un strat de "gem de mango". Cand e gata intins, pui tava la frigider (nu congelator) pana la urmatoarea interventie.



Iei cele trei oua si separi albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat pana cand devin spuna tare ca aceasta. La fel si frisca.



Pentru "spuma tortului" folosesti 3 oua. Galbenusurile le amesteci bine de tot cu 2 linguri de zahar normal si una vanilata. Adaugi apoi o cana de lapte si pui pe foc mic amestecand continuu. Daca nu faci asta, vor aparea cocoloase sau oul se va prinde de oala. Intr-un alt vas, "topesti" 2 plicuri de gelatina in apa rece. Cand compozitia de pe foc se intareste putin semanand cu o ciulama, se adauga si gelatina si se mai fierbe pret de un minut. Nu uita sa amesteci in continuare! ;)

Iei compozitia de pe foc si, dupa un minut, o amesteci cu miscari ample cu frisca si albusul batut pana cand se omogenizeaza. Nu lasa galbenusurile prea mult in oala pentru ca risti sa se intareasca gelatina si adio si la revedere! ;P

Scoti blatul de la frigider si pui compozitia alba.

Mai ramane doar sa topesti o ciocolata si sa ornezi cu ea tortul.

Dupa aceea lasi tortul, daca ai rabdare, cel putin o ora la frigider.

Pofta buna!

22 de comentarii:

Maria Georgescu spunea...

tare bun a fost tortul asta.... (drooling now) :)
mai vrem bun-bun a la Cata :*

Sebastian Cochinescu spunea...

Mai vreau!

Anonim spunea...

Tortul arata superb!Il voi proba!

Anonim spunea...

Anonim sant eu,Geni!Nu stiu de ce am aparut asa ca eu mi-am dat numele!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Maria - Hehehe. S-a facut! Ce-ti doreste inimioara? Sau ne oprim la rata aia? Maria stiiiiiie! ;)

@ Sebi - Mai e un sfert in frigider... Sau e prea tarziu? Ai trecut pe acasa, nu-i asa?

@ Anonim - Multumesc mult. Astept sa aflu daca ti-a placut. Apropo, cine esti? ;D

Katja - stapana de Athos spunea...

@Anonim Geni - Heheheh, te-ai identificat. Ma bucur ca ai revenit. Ceva vesti legate de lasagnia?

Maria Georgescu spunea...

Sebi, pazea ca m-am pornit catre casa voastra... stay away from the fridge! :D
rata care te duce la piatza sa cumperi varza... o faci in wknd? ;)

Anonim spunea...

Te baaaaaaaaaaaat! Pai reteta d'asta pui tu fix cand incerc eu sa-mi fac silueta de diva????
Vai cat de bine poa' sa arate tortu aista!
Sebi, nu mai manca pt ca te ingrasi :P Lasa ca ma sacrific io :))

Anonim spunea...

arata foarte bine si cade la fix, ca merg la cumparaturi dupa mango si-mi ramasesera ceva biscuitzi de la luca (ii adun intr-o cutie, mai mult soiuri).
dau de veste dupa ce am facut minunea(eu mi-o permit ca merg la piscina si slabesc!sic!:-)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Maria - 1 - Problema cu tortul si cu Sebi o rezolvati voi, da? Hahahahaha. 2 - Ratza poate-si ia zborul, pentru ca in week-end-ul acesta nu prea am cand sa o coc. ;)

@ Ciupe - Hahahahaha, scuze, n-am vrut sa atentez la siluete. Lol. Voi cauta o reteta de tort mai light... Mmmm, unul de bezea e bun? LOL!

@ Lumi - Abia astept sa vad la tine pe blog tortul acesta, mai ales ca ai ingredientele si... piscina pe aproape! A, plus ca l-am facut cu dedicatie pentru tine: nu are blat complicat!!! Sau, cel putin, este extrem de usor de facut. Recunosc, trebuie sa faci cateva bazine bune pana "uiti" de tortul acesta! ;)

Anonim spunea...

nu stiu dac-o vezi asa curand pe blog, c-am uitat tocmai gelatina azi cand am cumparat toate ingredientele:-(
in plus eu pun mai mult retzete frantzuzeshti,ca doar asha facem schimb de experientza;-)
dar de facut o fac sigur zilele astea si-ti spun cum a iestit!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - Hehehehe, nu ca retata, ci ca "decor" pe masa! Hihihihi. A, am mancat un preparat, de curand, tare bun, frantuzesc. Era ca o tarta cu legume multe si cu un aluat bazat pe cartofi. Ai idee ce era? Sau stii sa faci ceva asemanator?

Anonim spunea...

era un quiche cu cartofi!se asorteaza bine cu salata verde!
stiu cum sa fac!am dat retzeta de quiche de multe ori pe blog!in ptincipal e ca o tarta cu interiorul facut cu ou si smantana si branza, la care se adauga, ciuperci, sunculitza afumata, legume chiar (cartofi, ceapa etc).
ai cel mai clasic quiche aici:
http://www.quiche-lorraine.com/recette-quiche-lorraine/quiche-lorraine-recette.html
iar retzeta ta o iau ca o leapsha,e cel mais sigur;-)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - Da, cred ca era un quiche. Numai ca avea blatul din cartofi sau cu foarte mult cartof... Se simtea la gust, nu era aluat. Asta mi-a placut la el. Mi-am amintit ca stiu sa fac, dar de Pasti, o prajitura cu cartofi. Dementiala! ;)

Anonim spunea...

1 martie fericit, cata!


va fi sarbatorit azi cu tortul si quiche cu cartofi!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - Hehehe! Multumesc mult de urare. La Multi Ani si tie si o primavara infloritoare! Frumos ati sarbatorit.

De acest 1 martie am "abandonat" orice proiect gastronomic si ne-am bucurat de talentele unui bucatar vestit. :)

Daiana Prundurel spunea...

Ce buuun!!!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Daiana - Chiar ca e bun. Sa le faci si tu printeselor tale. Sigur se vor bucura! Pupici si te mai astept prin "bazarul" meu. ;)

Medeea76 spunea...

Cata, lasa tu vrajelile, ca bucatarul pofteste rau la retetele tale, dar nu apuca sa le faca! Pai pot eu sa ma pun cu dulciurile tale, ca eu nici un chec nu fac, da' complicaciunile tale? Cel mai tare ma distreaza la cate-o reteta complicata cand spui ca se face usor (probabil in comparatie cu cremele alea care trebuie invartite o jumatate de ora pe oala cu aburi). Felicitari si asteptam invitatie!

Andreea spunea...

Hei
Mi-ai promis o degustare:P
Sa nu uiti sa faci si tarta cu mere:))
Nasha

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Nasha Andreea - Hehehehe. Gata! Cum se face frumos afara, dam o "petrecere campeneasca" cu tortul de mango si tarta cu mere din dotare. ;)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Cris - LOL. Hai mai Cris, ca nu-s chiar atat de grele... Plus ca tu ai un ajutor de nadejde in bucatarie!