luni, 2 februarie 2009

De data aceasta, ce ziceti de... lasagnia?

Asa... Cum ziceam, de data aceasta va propun o reteta de lasagnia care nu se deosebeste prea mult de cea clasica. Elementul de nou este carnea folosita si anume cea de curcan (care este mult mai apetisanta).


Pentru o portie sanatoasa de lasagnia de curcan aveti nevoie de:
- surpriza - carne de curcan! ;) Eu folosesc pulpele pentru ca sunt ceva mai apetisante decat pieptul;
- foi de lasagnia (o cutie);
- ciupercute proaspete;
- o ceapa mai mica;
- sos de rosii (un borcan);
- o cutie de ricotta (de 250g);
- doua linguri de lapte;
- doua oua;
- casaval ras (dupa gust);
- oregano, foi de dafin, sare si piper.

Sa incepem cu inceputul si anume compozitia... Mai intai va trebui sa tai ceapa (cum doresti tu). Apoi, intr-o tigaie in care ai pus putin ulei de masline (tin sa-i multumesc Luciei - soacra mea - care-mi trimite periodic ulei de masline facut din maslinii din gradina ei din Sicilia) calesti ceapa pana devine sticloasa.

Apoi adaugi ciupercutele taiate si ele feliute.

La final, cand compozitia se mai "domoleste", pui carnea tocata care se amesteca bine cu cele din tigaie si se tine pe foc pana cand devine albiciosa in totalitate. Adauga acum sare si piper dupa gust.

Abia cand totul este gata, se adauga sosul de rosii. Daca acesta este ceva mai gros, se mai "dilueaza" cu putina apa. Daca vrei, in loc de sos de rosii, poti pune chiar rosii proaspete, curatate de coaja si taiate feliute de maxim 1 cm grosime.

Pentru a avea un gust mediteranean deosebit, se adauga oregano si cateva foi de dafin.

Pune un capac peste oala si lasa totul sa fiarba la foc mic timp de 30 min. Din cand in cand mai amesteca compozitia.

Sa trecem la sosul cu ricotta. Acesta este foarte simplu. Se pune intr-un bol ricotta si se adauga cele doua linguri de lapte si cele doua oua. Apoi totul se amesteca pana se omogenizeaza. Gata. E complicat? ;)

Se ia o tava (preferabil vas de iena sau de ceramica) si se unge bine cu unt.

Le aseaza un strat de foi de lasagnia.

Si incepe nebunia. Se pune un strat de carne, apoi iar unul de foi, un strat de sos de ricotta, iar foi, iar carne, iar foi si asa mai departe.

Preferbil e ca ultimul strat sa fie cu ricotta. Peste acesta se presara dupa gust un strat de cascaval ras.

A sosit timpul ca totul sa fie pus la cuptor pentru 15-20 min pana cand cascavalul se rumeneste. Temperatura cuptorului: 200 grade.

Scoate lasagnia din cuptor, tai-o in felii sau "cuburi" si serveste-o rapid familiei. ;)

Pofta buna!

10 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca unul din motivele pentru care eu calatoresc cu avionul doar cu Lufthansa,este ca ni se da in avion de fiecare data lasagna si de fiecare data mananc cu aceiasi pofta.Maine am sa-mi cumpar foi si negresit o sa-mi fac,ca de cand asteptam eu o reteta"de incredere"!

Medeea76 spunea...

Eu folosesc Bechamel ca sos alb, nu pun oua si nici ciupercute, iar deasupra rad parmezan in loc de cascaval. Multumesc pentru ideea de a inlocui carnea de vita cu cea de curcan, am sa incerc, mai ales ca noi suntem mari amatori de curcan si de Lasagna (nu ma gandisem la combinatie).

Anonim spunea...

P.S.Ce e ricotta si unde se gaseste?Daca nu gasesc,cu ce se poate inclocui?

Anonim spunea...

Se pare ca reteta e in aer, ma gandeam chiar ieri la lasagna. Pana la urma am ajuns la cannelloni.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Viorica - Aha! Alt fan lasagnia. Dar e mult mai gustoasa daca o faci cu mana ta. ;) Ricotta este un tip de branza (moale si pastoasa). O poti gasi si in supermarket. Cred ca si la Bila o au.

@ Cris - Lasagnia facuta de tine e tare buna (stiu din experienta degustarii). Insa poti face combinatia asta cu carne de curcan si ricotta. E delicioasa. ;)

@ Len - Gand la gand cu bucuria. E bine ca am ales amandoi doua retete reativ "surori", tocmai pentru a lasa lumea sa se decida ce si cum vrea sa gateasca. :D

Anonim spunea...

ha, ha, am citit primul comentar, puteam pune pariu ca e de la viorica! e mincarea ei preferata si eu ca o sora buna o cumpar de la real!!!pai , daca nu aveam reteta, voi fi la fel de buna si cind vine...o las sa o faca!!! pina atunci insa o fac eu, suna exact pe gustul meu, ca e cu carne de curcan, ma gindesc ca poate fi si de pui. Noi nu mai mincam carne de porc, asa ca m-ai salvat.

Anonim spunea...

adaug, nu mincam nici carne de vita, decit rar, asa ca doppelt salvat!!!

Anonim spunea...

arata bine de tot!si imi aduce aminte de prima oara cand am mancat lasagna in romania, invitata de falemi la un restaurant pe cu specific intalian pe langa aviatorilor.
aici se gaseste la supermarché gata de bagat la microunde.dar tot reteta de casa e mai de incredere, vorba vioricai.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Vergi - Reteta este simpla si are un mare avantaj: se poate modifica dupa propriul gust. Asa ca, daca nu vrei porc, poti pune curcan sau pui. Daca nu vrei ciupercute, poti pune ardei sau ce vrei tu. Daca nu vrei ricotta, poti pune sos bechamel (cum foloseste Cris), daca nu vrei cascaval poti rade cas, parmezan, mozzarela sau ce-ti face cu ochiul. Si pana la urma, tot lasania este. Hihihihi.

@ Luni - Hehehe, o lasagnia facuta de un italian parca are alt gust, nu-i asa?

Anonim spunea...

Imi ploua in gura!