luni, 12 ianuarie 2009

Chec tort


De data aceasta propun un chec-tort pe care stiu sa-l fac de foarte mult timp (prima oara cand l-am preparat aveam numai 11 ani, ceea ce inseamna ca nu e greu). Reteta am invatat-o de la bunica mea si masurile le stiu "din ochi". Este un chec moale, pufos, asa cum imi place mie. Iar elementul surpriza il reprezinta glazura de ciocolata.


Ingrediente:
- 5 oua (in cazul tavii mele);
- o cana cu faina;
- o jumatate de cana de zahar;
- zahar vanilinat (in functie de preferinte);
- 5 lingui de ulei;
- coaja de portocala (optional);
- esenta de rom (sau alte esente care va plac);
- ornamente pentru prajituri sau fructe confiate;
- 5 lingui de cacao.

Pentru inceput, se separa albusurile de galbenusuri, in doua vase perfect uscate.

Se bat foarte bine albusurile pana cand devin spuma. Din momentul in care incep sa se intareasca, in timp ce se bat, se presara, treptat, 3 sferturi din cana de zahar.

Albusul se bate pana cand devine extrem de tare si, daca intorci bolul, nu curge. Cam cum e in poza de mai jos.
:)
Sa trecem la galbenusuri... Acestea se amesteca cu cele 5 linguri de ulei. Uleiul se adauga treptat, lingura cu lingura, exact dupa principiul cu care se face maioneza.

Abia dupa ce ai amestecat tot uleiul se adauga restul de zahar, plus zaharul vanilinat si aromele. Totul se omogenizeaza bine de tot.

La final, se pune coaja de portocala rasa.

Etapa numarul trei: se revine la albus. Acesta se amesteca cu jumatate din cana de faina. Foloseste o paleta lata din lemn sau plastic, iar faina toarn-o in ploaie, asta ca sa nu se formeze cocoloase. Miscarile trebuie sa fie ample si lente ca sa pastrezi cat mai mult taria albusurilor.

Dupa aceea, adauga galbenusurile si amesteca dupa acelasi principiu, ca la inceput, pana cand toata compozitia se omogenizeaza.

Tava. Este momentul pregatirii recipientului in care urmeaza sa se faca minunatia. Poti folosi o tava rotunda, o tava clasica de chec sau una de panetone. Indiferent ce tava ai, important este sa o ungi cu ulei si apoi sa o tapetezi cu restul de faina.

Dupa ce tava este tapetata bine de tot se adauga in aceasta jumatate din compozitia de chec. Aseaz-o uniform. Nu te speria daca vezi ca nu se acopera nici macar un sfert din inaltimea tavii, si aceasta pentru ca o sa creasca foarte mult.

Pasul urmator este cel al adaugarii prafului de cacao. Si pe acesta trebuie sa-l pui in ploaie, caci astfel se formeaza gluduroaie.

Gata, aluatul a devenit maroniu. E timpul sa-l punem si pe el in tava peste cel alb. Tot asa, omogen! :)

Pune apoi tava in cuptorul incins la 250 de grade pentru 30-40 minute.


E gata cand arata cam asa...


Scoti tava si o lasi un minut afara apoi, utilizand o lama de plastic sau de lemn (nu folosi metal!), scoti checul din forma!

Intre timp, pune la topit intr-o olicica putina ciocolata.

Cand s-a inmuiat, ia ciocolata si, pe o bucata de hartie de copt, cu ajutorul unui cutit, intinde ciocolata intr-un strat lunguiet sub forma de lamele de aproximativ 2-3 mm grosime. Imediat ce ai intins ciocolata moale, pune deasupra cateva ornamente care se vor lipi de ea. Ia toata hartia si pune-o in frigider pentru 10-15 min pana cand ciocolata se intareste si se poate desface fara sa se rupa.

Din putina ciocolata topita amestecata cu putin lapte se poate face o glazura care se pune peste chec. Imediat dupa aceea, se infig in chec si lamele de ciocolata.

Pofta buna!

13 comentarii:

Anonim spunea...

ptiu ce bine arata!la asta nu m-am gandit:chec - tort!cred ca se serveste bine cu un pahar de lapte rece, am ghicit?eu asa as manca o felie!incerc si eu si stai pe-aproape ca dau acusi retzeta de brownie cu ciocolata-replica franceza la checul tau!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - Hehehehe, asa e! Sebi il mananca pe nerasuflate, alaturi de o cana maaaare cu lapte proaspat! Abia astept varianta frantuzeasca. Merci beaucoup Lumi!

Anonim spunea...

Super reteta, si eu o mai fac din cand in cand (ca tot sunt eu genius si zice-se ca geniile gandesc la fel). Felicitari!

Anonim spunea...

Mie nu imi plac torturile "clasice" fiindca sunt prea dulci,in schimb imi place pandispanul fiindca nu e prea dulce dar n-am avut insa niciodata curaj sa fac unul.Ma gandesc ca reteta ta imi va da curaj sa o experimentez.Tine-mi pumnii!

Anonim spunea...

P.S.In comentariul de mai sus am scris din neatentie in aceiasi fraza cuvintele"dar" si "insa".Ha,ha!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Genius - Ai aceeasi reteta?

@ Viorica - Si mie imi place pandispanul. Vrei sa vin la tine sa te asist?

Anonim spunea...

ce pacat, ca nu am avut reteta duminica, cind am avut musafiri la masa. Dupa lungi cugetari am facut o spuma de zmeura si la ea felii de pandispan, in care am pus si multa lamiie rasa! arata foarte bine dar cred ca cu tortul asta se potrivea mai bine. Rindul viitor, bine ca am deja o rezerva de idee.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Vergi - Spuma de zmeura cu lamaie rasa... Yami, suna atat de bine. Da-ne si nou reteta!!!

Anonim spunea...

Da, e reteta de pandispan, doar ca eu nu stiu sa fac petale din alea... si pun doar glazura, adica ciocolo topita, peste care pun nuca de cocos. A, daca am chef, mai adaug stafide, nuci, si daca sunt in dispozitie buna il fac in 3 culori, adica las fara galbenus o parte. Ok, in tava smechera cam o data pe an, in tava de cozobozo mai des. De revelion am facut :)

Anonim spunea...

o sa pun de wochenende reteta cu spuma de zmeura, ca am uitat duminica sa ii fac poze!!!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Genius - Da, poti face multe combinatii. Imaginatie sa ai! ;)

@ Vergi - Abia astept week end-ul! :D

Anonim spunea...

frumos totul... descopar in blogul tau atitea lucruri, la un loc, care altfel nu prea se pot cuprinde toate la... gramada...

:)
Cele bune!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Flavius - Bine ai venit pe blogul meu. Merci mult de mesaj. ;)