vineri, 17 octombrie 2008

Tarta cu multe fructe

Pentru ca tot suntem aproape de un weekend, m-am gandit sa va dau reteta unei tarte cu fructe. Initial am facut aceasta tarta cu gandul de a o duce la birou (fetelor, am sa mai fac una, don't kill me, please!), insa de cum s-a racit, a ramas doar jumatate, Sebi fiind "capul rautatilor". Nu am pozat pasii intermediari, pentru ca nu ma gandisem sa pun retea pe blog. Dar, pentru ca rezultatul a fost super gustos, iar efortul minim, e pacat sa nu va dau si voua retata!
Pentru blat:
- 150 g faina;
- 100 g unt;
- 50 g zahar pudra;
- 1 pliculet de zahar vanilat;
- 1 ou.
Pentru crema:
- 250 ml lapte;
- 2 linguri faina;
- 3 linguri zahar;
- 1 pliculet de zahar vanilat;
- 50 g unt;
- esenta de rom;
- coaja de portocala.
Pentru decor:
- bucati de fructe cat mai diverse.
Pentru gelatina:
- zeama din conserva de ananas (sau apa cu lamaie);
- 2 linguri zahar;
- 2 pliculete de gelatina.

Cum pregatesti aluatul? Pai simplu... Uite asa: amesteci bine de tot untul cu zaharul. Apoi adaugi faina si oul. Framanti temeinic, dupa care iei aluatul si-l pui la fragezit, 30 minute, in frigider.
Cum faci crema? Si mai simplu... Amesteci laptele cu zaharul si faina, dupa care pui compozitia pe aragaz la foc mic si o fierbi, amestecand in ea, pana se ingroasa. Dupa ce a fiert, o lasi la racit si abia la final o amesteci cu untul pe care l-ai frecat in prealabil pana cand l-ai facut "spuma".
Cum faci gelatina? Hai, ca asta e si mai simpla... Iei zeama de la conserva de ananas si o amesteci bine cu zaharul pana cand acesta se topeste. Pui pliculete de gelatina, le dizolvi si pui compozitia pe foc mic. Amesteci cam 2-3 minute pana cand simti ca lichidul devine lipicios. Atentie insa, pe aceasta o faci ultima!!!
Cum faci tarta? Ei, acum trebuie sa pui toate cap la cap... Iei o tava, preferabil de tarta, pe care o ungi cu unt. Scoti aluatul din frigider, il faci "bila", il intinzi cu facaletul (sucitorul) si il asezi in tava. Grosimea blatului trebuie sa fie de maxim 1 cm, minim 0,5 cm. Dupa ce ai intins bine aluatul, iei boabe de fasole si le presari (fara a apasa pe ele) pe blat. Pui totul la cuptor pentru 10-15 minute.
Dupa ce s-a copt, lasi sa se raceasca blatul, dai la o parte boabele de fasole si treci la pasul numarul doi: umpli tarta cu crema. Aranjezi apoi fructele exact cum vrei tu si treci la ultimul pas, si anume, pregatesti gelatina. Dupa ce aceasta este gata, o iei de pe foc si o torni direct peste tarta. In maxim 20 de secunde incepe sa se intareasca! Lasi tarta sa se raceasca un pic, o pui la frigider pentru 15 minute dupa care, gata, pofta buna!

11 comentarii:

Maria Georgescu spunea...

ai promis.. ai promis ;) vreau si eu!!!!

pe mine chiar m-ai prins cu dulciurile. abia astept sa o incerc (pe Liviu, cand l-oi prinde pe acasa :)) ). dar cred ca va trebui sa fac portzie dubla.
oera nu merge compozitzia pusa in blatul gata cumparat? :D

Maria Georgescu spunea...

sigur trebuie fragezi si nu dospit? :))

Anonim spunea...

Uraaaaa!!!Prajitura mea favorita=tarta cu multe fructe.Am sa incerc sa o fac negresit.Multumesc pentru reteta!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Maria - Hehehehe. Compozitia o poti pune si "de-a gata". Traiasca puddingurile de la Dr.Oetker!!! Si da, de data asta, compozitia asta se fragezeste! Hahahaha.

@ Viorica - Sa o faci. Iese delicios de buna!

Anonim spunea...

incep totusi sa fac o mica lista! cind vin acasa doresc niste cercei verzi, o tarta cu foarte multe fructe, dovlecei umpluti cu ficatei, pot fi si niste bratari din alea colorate si ma mai gindesc, mai am timp 4 luni!

mamica de Sebastian spunea...

Ce bine arata,dar la cit imi e de rau sincer schimb pagine.Revin la reteta cind ma simtesc mai bine:))

Anonim spunea...

Super treaba aia cu boabele de fasole, nu o stiam!
Si super "look" i-ai dat tartei! Felicitari!

Anonim spunea...

felicitari!eu urasc munca de facut blatul!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Vergi - Hahahaha, va trebui atunci sa nu ai bagajele mari la venire!

@ Mamica de Sebastian - Imi pare rau sa aud ca iti e rau si mai ales cu fierea care iti da senzatii de greata non-stop. Sper insa, ca intre timp, sa-ti fi trecut si de acum in colo sa te poti gandi cu bucurie la tarta asta!

@ Genius - Merci! Faza cu boabele de fasole e utilizata pentru tipul de blat care are tendinta de a se mari la coacere. Cu ele il fortezi sa nu se ridice!

@ Lumi - Tx Lumi! Sa stii ca blatul asta se face foarte usor! Dar daca il gasesti de-a gata in comert, nu te mai chinui!

Anonim spunea...

Saru mana pt reteta. Cred ca am sa incerc sa o fac si eu ... deja inghit in sec.

Acum stiu ce surpriza o sa-i fac sotului meu diseara!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Newdada - Hehehe, ma bucur sa aud ca te-am inspirat. Sa-mi zici cum a iesit!