luni, 6 octombrie 2008

Dovlecei cu ficatei

Azi avem in meniu o reteta un pic mai complicata, dar gustoasa rau de tot! Titlul spune inca de la inceput de ce avem nevoie, dar, pentru a ne asigura ca avem "di tati", am sa pun, cu liniuta de la capat, ingredientele necesare.

- dovlecei (eu am folosit unii "de gradina" - merci Cris!);
- ficatei de pasare;
- un ou sau doua, depinde de cati ficatei prajesti sau cat de mari sunt "oualelele";
- pesmet;
- cascaval;
- condimente (am pozat si condimentele pe care eu le-am folosit).

Mai intai, va trebui sa prepari compozitia pentru ficatei pane. Se stie foarte bine... Ou, condiment, pesmet.

Apoi, la foc potrivit, prajesti ficateii pana cand crusta devine aurie.

Intre timp, tai dovleceii longitudinal si ii scobesti in zona in care sunt samburii obtinand astfel niste "barcute".

Presari pe ele cateva condimente. Eu am ales boia rosie-dulce si verdeturi mediteraneene.

Inainte de a introduce "nebunia" la cuptor, va trebui sa ungi un pic vasul de yena cu putin ulei.

Dai apoi pe razatoarea mare cascavalul. Va trebui sa estimezi cam de cat cascaval vei avea nevoie pentru portiile pe care le-ai pregatit.

In fiecare bucata de dovlecel introdu cam 1-1,5 bucati de ficatel. Acum depinde si de cat de mari sunt dovleceii si ficateii. Ideea e sa se umple cavitatea respectiva. Dupa aceea, acopera totul cu cascaval. Introdu dovleceii umpluti in vas si toarna apa astfel incat aceasta sa ajunga pana la marginea de sus a dovleceilor si pune totul la cuptor.

Dupa aproximativ 20-30 minute scoate compozitia. Pentru a te asigura ca s-au facut, testeaza cu o fulculita daca dovleceii sunt sau nu moi. Incearca sa nu folosesti o flacara prea iute pentru ca risti sa ti se arda cascavalul inainte ca dovleceii sa se faca. Pofta buna!

23 de comentarii:

Sebastian Cochinescu spunea...

Au fost foarte foarte foarte buni! :)

Anonim spunea...

wow!iti vine sa ii maninci din ochi!! merge insa reteta si cu zuchini? ca aici nu am vazut dovlecei, aia de fapt ar trebui sa fie la fel doar ca sint tare verzi. Am sa fac cu prima ocazie, felicitari pt. rabdarea cu care si ilustrezi totul, pina si o bucatareasa cu doua miini stingi ca mine s-ar descurca.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Sebastian - Stiu, pentru ca alt motiv nu aveai ca sa-mi furi din farfurie, asta dupa ce ca portia ta era mult mai mare decat a mea! :p

@ Vergi - Ma bucur ca te atrage reteta. Poti incerca si cu zuchini. Cat despre prezentare, merci mult. Stiu ca esti modesta rau de tot cand zici ca ai doua maini stangi in bucatarie pentru ca nu este asa! Esti o bucatareasa desavarsita si n-as zice asta daca n-as fi avut ocazia de a "te testa".

oceania spunea...

vai de mine ce salivez lipita de monitor:). eu chiar am "doua maini stangi" in bucatarie dar sa stii ca mi-am copiat reteta si poate ca "ma risc" intr-o zi si o voi pune in aplicare.
nu stiu de ce dar parca acum imi miroase a dovlecei la cuptor:)

Anonim spunea...

Ce-mi place! Super!
Sunt foarte incantata de bloguri de acest tip, nu ca nu mai trebuie sa cumpar alte carti de bucate ale lui Jamie, dar sunt mult mai atractive si mai interactive. Parca simt mirosul "nebuniei".
Blogul despre care iti povesteam este aici. Din pacate nu putem, de fapt putem da nu e indicat, sa incercam pe propria piele toate retzetele ca luam proportii.

Anonim spunea...

mimamii!arata delicioas!!si daca zice sebi c-au fost buni, chiar ca au fost buni!!felicitari!tine-ma la curent cum ti-au iesit tartele din retetele frantzuzeshti!!

Anonim spunea...

Draga Catalina,de ce iti faci pacate cu mine,sa-mi lase gura apa la o asemenea bunatate,ca nu numai ca ai scris reteta,dar ai mai atashat si niste poze!!!Iti dai seama ca am sa incerc cat pot de repede reteta pentru care zic un multumesc frumos!

Anonim spunea...

Sigur voi incerca si eu! Mi-ai facut o poftaaaa! :)
_______________________________________
Sebastian si Mihai va invita sa vizitati blogul www.visuldeiarna.ro

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Oceania - Hehehe, fara intentie! Am vrut doar sa fie o sugestie, nu o torura a papilelor gustative! Cat despre cele doua stangi, daca iti zic ca eu sunt ambidextra, ce concluzie tragi? Ca, pe langa faptul ca pot zice ca am doua maini drepte, uneori si mie mi se pare ca ambele sunt stangi! LOL. Sa-mi spui daca ai facut reteta si daca ti-a placut... Apropo, mai miroase a dovlecei la cuptor?

@ Genius - Merci pentru link-ul tipei. Super. Se vede ca are talent si, mai ales, muuuult timp!

@ Lumi - Chiar, Sebi e un "martor" perfect, pentru ca stii ca el mananca numai ce este cu adevarat bun. Si daca o recunoaste si public... Am lasat tarta pentru week-end. O tratez ca pe o delicatesa!

@ Viorica - Imi pare rau daca te-am chinuit si pe tine! Am pus pozele ca sa fie cat se poate de sugestiv si de ajutor celei/celui care vrea sa incerce reteta. Daca o faci sa-mi zici cum ti-a iesit, ok?

@ Mihai - OK, venim ca sa vedem daca au iesit ca la carte!

Anonim spunea...

Asta e mancare de weekend ;)
Eu ar trebui sa mananc ficat si nu-mi place deloc. De obicei mama mi-l prajea simplu, dat prin putina faina parca. Si mi se parea inecacios. Poate asa o sa reusesc sa-l mananc. Daca nu, chem si eu musafiri la masa :))
Sarumana de reteta! Sa mai pui ;)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Ciupercutza - Stiu sentimentul pe care il ai vis-a-vis de ficatei. Nici mie nu-mi placeau, asta pana cand am constatat ca daca sunt bine prajiti si in combinatii cu alte alimente, devin buni. Ca atare, daca incerci reteta, sa-mi spui ce parere ai avut. Cat despre "altele"... am facut deja o lista. Imi ma trebuie doar timp ca sa le pun pe net. :D

Maria Georgescu spunea...

eu vreau un sfat de "dulce" de la tine... chiar asa, cand mai faci bunatatzi bune-bune? ma uit zilnic pe Katja, in sperantza ca poate-poate ceva nou :)
reteta asta o sa o testez si eu pe Liviu (cand l-oi prinde pe acasa) pana una-alta, o sa i-o trimit mamei spre degustare :P

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Maria - Vine, vine... E in "proiect". Cat despre ficatei, cand sa-l sun pe Liviu sa-l intreb daca i-au placut? Cum? Iar nu-i acasa? Mai, mai!... :D

mamica de Sebastian spunea...

Super reteta,tocmai am socs niste ficatie la descongelat,dar din pacate nu am dovlecei.Nu merge cu zucchini?
Apropo imi plac si creatiile artistice,ai talent.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Mamica de Sebastian - Cred ca merg. Nu am incercat, dar uite, matusa sotului, Vergi, a propus aceasta solutie de inlocuire, ca si tine. Daca ai facut reteta, da-mi de stire! Si multumesc mult de aprecieri... :D

mamica de Sebastian spunea...

@katja n-am mai facut reteta,ca mi-a fost lene sa merg la market dupa zucchini,dar mai am o punga de ficatei in congelator si iau si cind fac te anunt

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Mamica de Sebastian - :) OK, ramanem in standby!

Anonim spunea...

Yumm, mi-ai facut o pofta. Uite, pentru pofta si idei.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ len.ro - Bine ai venit pe blogul meu! Merci mult pentru apreciere. Am vizitat pagina ta si am dat peste mancarea chinezeasca cu urechi de lemn. M-ai nimerit. Este preferata mea. Daca e dupa mine, as manca urechi de lemn non-stop. Din pacare nu stiu de unde le-as putea procura... :(

Anonim spunea...

Bine te-am gasit, ti-am raspuns unde poti gasi urechi de lemn si alte chestii chinezesti. Daca iti place stilul asta de mancare incearca si asta: pui cu busuioc.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Len - Multumesc mult de tot pentru "secretul" cu locatia unde pot gasi ingrediente chinezesti.

Legat de noua reteta, iti spun inca de la inceput ca imi place busuiocul. Il folosesc destul de des la orez sau snitele.

Blogul tau e super, asa ca o sa ma ai printre vizitatori. :D

Anonim spunea...

Merci :)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Len.ro - Cu mare, mare placere! ;)