joi, 18 iunie 2009

STOP si de la capat!


Va anunt, in mod oficial, ca acest blog isi inchide portiile.

Daaaaar, pentru ca exista si un "dar", el lasa loc unuia nou-nout ca si imagine. Daca v-am facut curiosi, el este aici: www.katja.ro

Noul blog pastreaza toate articolele vechi si toate comentariile. E insa alta platforma, mult mai performanta si mai sigura.

Va atept cu drag pe noul meu blog. Pe acesta voi lasa sa se depuna, incet-incet, praful... de stele.

miercuri, 10 iunie 2009

Poftiti la rata pe varza

Stiu, nu se prea potriveste cu caldura de afara, dar e atat de buna... Daca reusiti sa treceti peste nebunia de a lasa cuptorul cateva ore sa functioneze, te alegi cu o portie de rata delicioasa pe varza dulce... Yamy... si totul aromatizat cu putina portocala.

Ai nevoie de:
- o varza alba si dulce;
- pulpe de rata (doua);
- condimente;
- foi de dafin;
- o portocala;
- sos de rosii gen bulion.


1. In prima faza va trebui sa tai varza in feliute. Cu cat acestea sunt mai subtirele, cu atat varza o sa fie mai dulce. Nu trebuie insa exagerat pentru ca ajunge sa se "topeasca" si nu mai arata bine. Apoi aceasta este pusa intr-o tigaie mai mare si calita, in prima faza, la aragaz pana cand devine usor sticloasa. Pentru a grabi procesul, presara sare peste ea.

2. In timpul acesta, cele doua copane sunt puse la fiert pentru 30-40 min pana cand le poti strapunge pielea cu o furculita. Apa in care acestea firb are condimente gen vegeta. Cand s-au fiert, se iau si se pun intr-un vas de iena peste varza. Se ia o jumatate de portocala si se stoarce peste carne. Orneaza varza cu cateva frunze de dafin si boabe de piper (sau macinat, depinde cum preferi) si pune totul la cuptor pentru 30 minute.

3. Cand mai e un pic si se fac cele 30 minute, te apuci de sos. Ai nevoie de un polonic din supa in care au fiert copanele, 3-4 linguri de bulion (cu cat sunt mai multe, cu atat devine varza mai acra), condimente si zeama de la a doua jumatate de portocala. Amesteci totul pana cand se omogenizeaza.

4. Scoti pe o farfurie copanele si amesteci varza cu sosul obtinut. Ideea e ca rosiile incetinesc procesul de coacere al verzei, asa ca mai poate sta linistita la cuptor inca 40 minute. Pune la loc copanele, dar "pe dos" si mai lasa totul "la cald" pentru 30 minute.

5. Ultima faza consta in intoarcerea copanelor (eventual poti pune o felie de portocala pe fiecare in parte) si lasi la cuptor pentru inca 10 minute, dar la foc iute pentru a se rumeni. Scoti apoi varza si o servesti calda.


Pofta buna!


joi, 4 iunie 2009

Colectia "La mare, la soare"


Pentru ca imi e gandul numai la mare, la plaja si la valuri... am trecut la fapte, am pus margica peste margica, am ales tortite, am sucit sarmulite si am nascocit o frumoasa poveste de vara...

Afara este cald, vara abia a intrat in viata noastra in acest an si totul pare mult mai luminos. In concluzie, avem SOARE...

Ce poate fi mai frumos acum? Ar fi mai bine sa lasam tastatura, sa ne facem bagajele si sa evadam pe o plaja cu nisipul fin in care sa gasim mii de SCOICI...

Si ca peisajul sa fie cu adevarat idilic, va propun sa ne asezam intr-un hamac agatat strategic intre doi PALMIERI...

Mda... Acum chiar ca este momentul sa ascultam valurile, sa ne balansam lent in hamac si sa savuram cel mai delicios COCKTAIL...

Dar nu putem sta in acest tablou mirific asa, in hainele de strada. Ca atare, va propun acest COSTUM DE BAIE...


Fetelor... va urez visare/vacanta placuta! ;)

marți, 2 iunie 2009

Yamy... ciorba de loboda

Dintre toate ciorbele de vara, cel mai mult imi place cea de loboda, cu mentiunea: sa fie foarte acra! :) Imi amintesc ca acum ceva timp, Cristi - fostul meu coleg de munca, m-a intrebat cum se face o astfel de ciorba. Ca atare, voi repeta aici, pentru cei/cele care nu stiu cum se face sau pentru cei care vor sa testeze varianta care-mi place mie cel mai mult.

Ai nevoie de:
- morcovi;
- ceapa verde;
- loboda;
- costita afumata ( nu foarte grasa);
- bors;
- orez.


P.S. Mie nu-mi place sa fac multa mancare, asa ca, tot ce vedeti acum in poze, se "potriveste" numai pentru 4 portii.


1. Se iau doi morcovi si se dau pe razatoare. Ceapa verde (doua fire) se taie si ea marunt.

2. In putin ulei (o lingurita), se calesc legumele pana cand uleiul devine portocaliu de la morcovi si aproape ca "dispare".

3. Costita se taie in bucatele marunte, nu foarte subtiri pentru ca se pot rupe la fierbere si isi pierd tot "farmecul".

4. Se adauga si costita la calit. Mai intai se caleste separat, intr-o jumatate a oalei, apoi se amesteca totul.

5. Procedeul se repeta si cu orezul (cam 6-7 languri fara varf exagerat de orez).

6. Loboda, dupa ce se spala, se taie in bucatele (sau poti sa o rupi cu mana - exista o "teorie" conform careia e mai sanatos sa o rupi decat sa o tai. Ma rog...) si se pune si ea in oala. Imediat se toarna apa rece peste ea. Pune cateva condimente (sare si vegeta) si lasa la fiert, la foc domol.

7. Dupa 30-40 minute ar trebui sa fie gata. Verifica daca orezul este fiert si daca frunzele de loboda sunt moi. Daca totul corespunde, toarna si bors (dupa gust) si mai lasa la fiert cam 5-10 minute.

8. Cand e gata, fierbinte-fierbinte, se serveste impreuna cu ceapa verde. Se poate servi rece doar daca nu folositi costita.

Pofta buna!