miercuri, 28 ianuarie 2009

Bronz

Astazi am sa va prezint cateva perechi de cercei din colectia "bronz". De data aceasta am folosit ca materiale metal, margele din lemn si sticla. Sper sa va placa si aceste modele. ;)

marți, 27 ianuarie 2009

Argintiu

Am inceput sa "lucrez" la o micuta colectie de cercei care se bazeaza 100% pe structura metalica. Aceasta se va imparti in patru mari "sectiuni": argintiu (din care prezint acum primele 5 modele), auriu, bronz si metal-rece-negru. Pentru realizarea acestora folosesc pietre semipretioase, sticla si snur (din piele sau matase). Intentionez ca in viitorul apropiat sa lucrez anumite modele si in argint.

:)

vineri, 23 ianuarie 2009

Colorate si-nsirate

Acum ceva timp, am cumparat dintr-un magazin special cu margelute la kg, de undeva din Amzei, cateva "bucati" din sticla. Mi-a placut combinatia de culori, forma lor si faptul ca mi-am si facut in minte un plan cu ele. Vazut, placut, cumparat, trecut la treaba.

Ai nevoie de panglica (eu am luat crem si maro).
Margele colorate sau nu...
Capat metalic (doua bucati) - insa acesta este optional.

Cu mare rabdare, insira margelel pe panglica/panglici. Recunosc, m-am cam chinuit. :D

Ia capetele panglicilor si, cu ajutorul unei brichete, topeste putin materialul astfel incat sa nu ti se desire. Apoi pune capatul metalic de care urmeaza sa prinzi incuietoarea.

P.S. Daca panglica e mai subtire si margelele nu-ti stau fixe acolo unde le-ai pus tu, poti face doua noduri cu care sa le fixezi.

Gata! Colierul e pregatit sa iasa la plimbare. ;)

luni, 19 ianuarie 2009

Hutza-hutza cu... barcutza

Stiu, pare ciudat, dar m-am gandit sa rup putin firul clasic al anotimpurilor si, desi afara e iarna toata ziua, eu fac un salt urias si ma regasezc intr-o zi de vara. Imaginati-va (ma refer aici la cititoarele blogului) ca afara este cald, un soare placut, adie putin vanticelul astfel incat aerul sa fie perfect respirabil. Costumul de baie e la datorie, ochelarii de soare pe ochi, palaria cu boluri maaaari pe cap, un sal vaporos va acopera umerii, cocktail-ul e delicios, valurile se aud cum se sparg de tarm... Ce lipseste din peisaj? A, da, o barcuta pe care sa ne regasim linistea unei dimineti de vara. OK. Se face. Da-ti-mi o traista, cateva bucati de material, ac, ata si foarfeca si in 30-45min se rezolva! ;)

Pentru inceput, faceti pe o hartie, daca va e mai usor asa, un model de barca. Dupa ce v-ati hotarat ca totul e pe gustul vostru, transferati-l pe triasta cu ajutorul unui creion normal (dar nu apasati prea tare, asta ca sa se poata spala) sau cu un creion din creta de croitorie. Desenul de pe traista este pur orientativ. Si aceasta pentru ca va trebui sa luati fiecare parte din barcuta si sa o decupati din materiale diferite.

Luati apoi cele 3 bucati decupate si asezati-le pe traista. Cu ajutorul acului si atei, le veti coase de aceasta asa cum am facut si eu mai jos. Catargul barcutei il puteti face dintr-o bucatica de snur mai gros.

Pentru un efect deosebit, puteti prinde o ancora (fie din plastic, din material, din metal... cum o gasiti) de o bucatica de lantisor "agatat" de barcuta.

luni, 12 ianuarie 2009

Chec tort


De data aceasta propun un chec-tort pe care stiu sa-l fac de foarte mult timp (prima oara cand l-am preparat aveam numai 11 ani, ceea ce inseamna ca nu e greu). Reteta am invatat-o de la bunica mea si masurile le stiu "din ochi". Este un chec moale, pufos, asa cum imi place mie. Iar elementul surpriza il reprezinta glazura de ciocolata.


Ingrediente:
- 5 oua (in cazul tavii mele);
- o cana cu faina;
- o jumatate de cana de zahar;
- zahar vanilinat (in functie de preferinte);
- 5 lingui de ulei;
- coaja de portocala (optional);
- esenta de rom (sau alte esente care va plac);
- ornamente pentru prajituri sau fructe confiate;
- 5 lingui de cacao.

Pentru inceput, se separa albusurile de galbenusuri, in doua vase perfect uscate.

Se bat foarte bine albusurile pana cand devin spuma. Din momentul in care incep sa se intareasca, in timp ce se bat, se presara, treptat, 3 sferturi din cana de zahar.

Albusul se bate pana cand devine extrem de tare si, daca intorci bolul, nu curge. Cam cum e in poza de mai jos.
:)
Sa trecem la galbenusuri... Acestea se amesteca cu cele 5 linguri de ulei. Uleiul se adauga treptat, lingura cu lingura, exact dupa principiul cu care se face maioneza.

Abia dupa ce ai amestecat tot uleiul se adauga restul de zahar, plus zaharul vanilinat si aromele. Totul se omogenizeaza bine de tot.

La final, se pune coaja de portocala rasa.

Etapa numarul trei: se revine la albus. Acesta se amesteca cu jumatate din cana de faina. Foloseste o paleta lata din lemn sau plastic, iar faina toarn-o in ploaie, asta ca sa nu se formeze cocoloase. Miscarile trebuie sa fie ample si lente ca sa pastrezi cat mai mult taria albusurilor.

Dupa aceea, adauga galbenusurile si amesteca dupa acelasi principiu, ca la inceput, pana cand toata compozitia se omogenizeaza.

Tava. Este momentul pregatirii recipientului in care urmeaza sa se faca minunatia. Poti folosi o tava rotunda, o tava clasica de chec sau una de panetone. Indiferent ce tava ai, important este sa o ungi cu ulei si apoi sa o tapetezi cu restul de faina.

Dupa ce tava este tapetata bine de tot se adauga in aceasta jumatate din compozitia de chec. Aseaz-o uniform. Nu te speria daca vezi ca nu se acopera nici macar un sfert din inaltimea tavii, si aceasta pentru ca o sa creasca foarte mult.

Pasul urmator este cel al adaugarii prafului de cacao. Si pe acesta trebuie sa-l pui in ploaie, caci astfel se formeaza gluduroaie.

Gata, aluatul a devenit maroniu. E timpul sa-l punem si pe el in tava peste cel alb. Tot asa, omogen! :)

Pune apoi tava in cuptorul incins la 250 de grade pentru 30-40 minute.


E gata cand arata cam asa...


Scoti tava si o lasi un minut afara apoi, utilizand o lama de plastic sau de lemn (nu folosi metal!), scoti checul din forma!

Intre timp, pune la topit intr-o olicica putina ciocolata.

Cand s-a inmuiat, ia ciocolata si, pe o bucata de hartie de copt, cu ajutorul unui cutit, intinde ciocolata intr-un strat lunguiet sub forma de lamele de aproximativ 2-3 mm grosime. Imediat ce ai intins ciocolata moale, pune deasupra cateva ornamente care se vor lipi de ea. Ia toata hartia si pune-o in frigider pentru 10-15 min pana cand ciocolata se intareste si se poate desface fara sa se rupa.

Din putina ciocolata topita amestecata cu putin lapte se poate face o glazura care se pune peste chec. Imediat dupa aceea, se infig in chec si lamele de ciocolata.

Pofta buna!

vineri, 9 ianuarie 2009

Am fost premiata!

Ma declar mandra posesoare a unui nou premiu in lumea virtuala. Cea care mi-a intins cupa de mai sus este Mamica de Sebastian care a declarat ca este impresionata de ceea ce prezint eu aici. Iti multumesc mult de tot atat tie, pentru aprecieri, cat si celor care intra pe katja-mixblog si sunt interesati de ceea ce fac eu. :) Happy!

Il dau si eu mai departe, asa cum se cuvine:
1. Cris - Pentru ca a intrat in forta in blogosfera si pentru ca ne-a cucerit iremediabil.
2. Vergi - Pentru ca aduce in prim plan subiecte care te pun sa meditezi.
3. Lumi - Pentru ca ne asterne in mod artistic Parisul la picioare.
4. Ciupercuta - (si aici intervine nepotismul si subiectivismul) Pentru ca-l indrageste pe Athos, desi nu l-a cunoscut inca. :)

miercuri, 7 ianuarie 2009

Pui cu varza de bruxelles/broccoli si caju


De data aceasta am doar reteta simpla, fara poze intermediare. Mi-a venit ideea de a pune preparatul acesta pe blog dupa ce, deja, era in farfurie.

Ai nevoie de carne de pui (eu prefer pulpele, dar poti folosi si piept, numai ca-i mai atos) pe care o tai in feliute. Iei o ceapa micuta si o toci marunt. In ulei de masline (nu mult, cam 1-2 lingurite) calesti putin ceapa, pana cand aceasta devine sticloasa. Apoi adaugi puiul pe care l-ai condimentat in prealabil. Lasa sa stea puiul in tigaie pana cand se albeste pe toate partile. Dupa aceea pui putina apa, un surplus de sare (dupa gust), pui capacul si lasi vreo 10 minute sa "fiarba" la foc mic. Nu pune foarte multa apa, pentru ca lasa si carnea destula. Dupa aceea, adaugi in tigaie caju-ul si varza de bruxelles/broccoli si mai lasi inca 10-15 minute pana cand se patrund si acestea. Eu am folosit legumele congelate, dar daca le ai proaspate, va trebui sa-le fierbi inainte. Pentru un surplus de aroma dulceaga, am adaugat si o jumatate de capia taiat in cubulete mici. Daca vrei, poti face un sos alb de smantana sau unul de tomate.

In toate cele trei variante (simplu, alb sau rosu) e tare gustos si aromat acest preparat care se face foarte repede!

Pofta buna!

P.S. Am pus o poza cu caju pentru Vergi!