vineri, 17 aprilie 2009

Oita cu mac

De Paste, pe langa traditionala Pasca, obisnuiesc sa fac si, celebra de pe acum, Oitza cu mac (care uneori poate lua si forma unor trandafirasi). Este "un dulce" putin mai altfel, dar taaaare gustos. Nu va mai tin in suspans asa ca... sa curga informatia!

Ingrediente pentru aluat:
- cartofi fierti (exact ca la piure) - cam jumatate de kilogram;
- margarina sau unt (200g);
- faina (jumatate de kilogram) + - 100g
- zahar pudra (200g);
- 2 oua;
- praf de copt (un pliculet);
- arome (gen rom si vanilie);
- coaja de lamaie sau portocala;
- "sarea in bucate" - doar un varf.

Ingrediente pentru umplutura:
- lapte (100g);
- zahar normal (100g);
- mac (preferabil macinat) - o punguta de 300g;
- gem (mai acrisor) - 50g;
- zahar vanilat sau, daca aveti, un baton de vanilie tinut in lapte... mmm, bun, bun!


Sa incepem cu aluatul!
Se fierb cartofii, preferabil in coaja. Cand sunt gata, se curata si se piseaza. Apoi se adauga margarina/untul, cate un ou pe rand si zaharul. Faina se amesteca bine cu praful de copt, sarea si coaja de lamaie/portocala si se adauga si ea. Framanti bine pana cand aluatul devine omogen. Daca mai e nevoie de faina, mai adaugi pana la 100g... dar treptat. Uneori e nevoie de ceva mai mult, depinde cat de multa apa se gaseste in cartofi.

Umplutura...
In lapte se pune zaharul vanilat sau batonul pana cand primul se topeste sau se aromatizeaza laptele de la al doilea :). Impreuna cu coaja de lamaie/portocala se pune laptele la fiert pana da in clocot. Imediat dupa, se ia de pe foc si se adauga macul, zaharul si gemul. Trebuie sa amesteci bine pana cand gemul se "desface" complet. Apoi se lasa totul la racit.

Sa cante muzica!
Se ia aluatul, se imparte in patru si fiecare bucata se intinde. Trebuie sa faci astfel patru foi patratoase de aproximativ 0.5cm grosime. Fiecare dintre acestea se unge cu aluatul si se ruleaza. Sa nu pui compozitie pana la capatul foii pentru ca atunci cand vei rula, in primul rand, se intinde foarte mult crema cu mac si, in al doilea rand, nu se mai "lipeste". Tot "tubul" se ia si se taie cu ajutorul unui cutit ud in bucatele de 3-4 cm.


Pe o foaie de copt unsa cu margarina se aseaza aceste bucatele in ce model vrei tu. Cand e gata, se unge prajitura cu un ou batut cu putina frisca si se pune tava cu foaia de copt la cuptor (treapta 3). In 25 min maxim e gata.

Chiar daca o sa miroasa demential, preferabil e sa o consumi dupa ce s-a racit.



Pofta buna!

6 comentarii:

Anonim spunea...

mai cata, fie-ti mila , eu incerc sa slabesc!!!

Katja - stapana de Athos spunea...

@Lumi - Hehehehe, de data asta... sorry! :) E atat de buna incat, indiferent ce cura ai la activ, nu-i poti rezista. ;)

Geni spunea...

Catalina,prajitura de Paste arata
minunat.O voi proba si eu!
Va dorim din toata inima Sarbatori
fericite si numai bucurii!
Hristos a inviat!

Katja - stapana de Athos spunea...

@Geni - :) Daca vrei sa ai o compozitie mai consistenta, trebuie sa pui mai putin lapte. Asta asa, ca un secret.

Multumim mult pentru urari. Vi le trimitem si noi si adevarat a inviat!

viorica spunea...

Vreau si eu,dar...gata facuta!Prajiturile cu mac sunt preferatele mele.

Katja - stapana de Athos spunea...

@Vio - Daca stiam...Faceam una chiar de ziua lui Mihai. Dar iata un motiv nou de a trece pe la tine! ;)