marți, 16 decembrie 2008

Made in China

Nu cu mult timp in urma, am discutat pe blog cu Len (multumesc mult Len!) in legatura cu urechile de lemn, acele minunatii de ciupercute pe care chinezii le utilizeaza destul de frecvent in preparatele lor si care mie imi plac nespus de mult. Asa am aflat ca le pot cumpara si in Bucuresti. M-am mobilizat si am trecut la treaba, cumparand o punguta cu delicioasele legume.

Intr-o seara mi-am adunat toate ingredientele necesare si am facut un preparat a carui reteta am invatat-o de la Zilan, prietena mea chinezoaica. Daca va place mancarea chinezeasca, va recomand acum o reteta extrem de simplu de facut si foarte delicioasa si usoara. A, sa nu uit, mancarea chinezeasca autentica este total diferita fata de cea servita pe la noi prin restaurante. Nu este asa de uleioasa sau condimentata... Ce mai, exact pe gustul meu!

Urechile de lemn (Auricularia auricula-judae) sunt foarte populare in Asia. Ele pot fi mancate crude (mie imi plac si asa), oparite sau gatite. Am inteles, ce-i drept inca n-am incercat, ca daca pui urechi de lemn in supa, aceasta devine foarte apetisanta. Le mai poti presara prin salate, preparate gen tocanite sau sa le amesteci prin omleta. Sunt o sursa bogata de potasiu si magneziu. Cam asa arata:


Ciupercutele sunt uscate si foarte tari, asa ca necesita un "ritual" de inmuiere. La recomandarea lui Zilan, am pus un pumn de urechi de lemn intr-o oala cu apara rece, pret de o ora si ceva. Si pentru ca urechile de lemn absorb lichidul in care sunt gatite si iau gustul celorlalte ingrediente, am pus in apa respectiva si condimente (gen vegeta).

Dupa o ora, cam asa arata! hihihihi...

OK, trecem la reteta. Ea e simpla si as numi-o, legume chinezesti... cu ou! :)
Primul pas, facem o omleta clasica.

Amestecam si cateva condimente...




Dupa ce e gata (ea trebuie sa fie rumenit-aurie, sa nu o arzi) o rulezi ca pe o clatita si o tai feliute ca mai jos.

Intr-o tigaie unde pui putin ulei, calesti ceapa taiata solzisori, pui apoi orez fiert, morcovi taiati marunt, mazare si nelipsitul porumb! :D Pentru cele care se grabesc, merge si amestecul de legume congelate.

Dupa ce s-au calit legumele (cam 10 min), pui si omleta si urechile de lemn.

Se mai pune sare dupa gust si sos de soia si se serveste cald.

Pofta buna!

11 comentarii:

oceania spunea...

unde ai gasit urechi de lemn??? asta e in sfarsit o reteta pe care o consider usoara pentru mine deci as putea s-o incerc si eu:)

Anonim spunea...

mai in magazine chinezesti aici nu am umblat, acum ma pui pe drumuri. Pare usor de facut, chiar am sa incerc , desi eu una nu preaa maninc chinezeste. Nu stiu de ce nu imi plac restaurantele lor! ca sint doar asa de frumos aranjate!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Oceania - Si eu am aflat recent unde este acest magazin. E pe Soseaua Colentina 352-354, catre capat (pod) sau Europa, Niro, Dragonul Rosu si ce mai e pe acolo. E pe partea dreapta cum iesi din Bucuresti mergand catre Voluntari, cam cu un stop inainte de benzinaria Mol. Practic este chiar la acel stop, in dreptul statiei de tramvai.

@ Vergi - Incearca sa faci reteta asta. E buna si usoara. Pus ca ai alt sentiment cand stii ca e facuta de mainile tale si nu de ale unui chinez mic. Hahahaha, glumeam!

oceania spunea...

multumesc Katja. ajung mai greu pe acolo dar cand voi ajunge nu voi uita de urechi de lemn:)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Oceania - Merita sa-ti faci timp macar pentru un drum. Au foarte multe ingrediente chinezesti (de, acolo locuiesc/muncesc multi asiatici), iar preturile sunt super decente.

Anonim spunea...

Imi plac foarte tare toate tipurile de fried rice. stii de opensoucefood? Tot timpul gasesc chestii minunate cu tematica asiatica.

Medeea76 spunea...

Cata, si noi am dat-o pe chinezisme in ultima vreme (acasa). Mersi mult pentru ideea cu omleta feliute.

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Len - Merci again. Super site-ul. Am aruncat o privire si am vazut ca spun si ingredientele. Ramane sa-mi aloc ceva timp ca sa-l "adulmec" mai bine! :) Daca mai stii astfel de comori, sa mi/ni le zici si mie/noua!

@ Cris - Hehehe, ce bine. Daca ai nevoie de anumite ingrediente, sa-mi zici. Atunci cand merg sa-mi reimprospatesc "debaraua" iau si pentru tine. Faza cu omleta am invatat-o de la Zilan. ;)

Anonim spunea...

Seamana cu o reteta balineza care se cheama Nasi Goreng cu pui si creveti. Este o mancare delicioasa!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Anonim - Bine ai venit la mine pe blog! Probabil ca seamana cu reteta mentionata de tine. Am sa dau o cautare pe google sa vad cum arata. De ce am zis probabil, pentru ca tipa de la care eu am invatat reteta (care fie vorba intre noi, contine si carne - vita -, dar eu n-am folosit-o pentru ca am vrut ceva mai usor) este chinezoaica de la mama lor de acasa. :)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Anonim - P.S. - Am cautat pe net si am vazut ca reteta pomenita de tine este indoneziana... Si pare extrem de apetisanta. Am sa o incerc. Mercic. :)

Imi permit sa pun aici reteta pentru Nasi Goreng (orez prajit indonezian):
- 125 g orez cu bobul lung
un morcov potrivit;
- 1/2 ardei gras rosu(se poate folosi si galben sau verde);
- foi de ceapa verde(2 la doua cepe);
- sare;
- condimente pentru nasi goreng (daca nu gasiti, puteti folosi boia iute);
- o lingura de unt netopit(se poate folosi si ulei);
- sos de soia (daca nu aveti condimente pentru nasi goreg)-optional.

Pofta buna!