marți, 23 decembrie 2008

Clatite cu aroma de Craciun

Zile acestea, Sebi mi-a spus ca ii este tare pofta de niste clatite. Asa ca mi-am facut loc in program, printre sedintele de curatenie generala, si am preparat clatitele mult dorite de el. Numai ca, fiind in pragul Sarbatorilor si pentru ca mie Craciunul imi "miroase" a portocala si scortisoara (asta mi se trage de pe vremea comunistilor cand portocale mancam numai de Craciun), m-am decis, pe moment, sa inventez un nou tip de clatite. Iata in ce constau ele...

"Aluatul" - se prepara in mod clasic, utilizandu-se faina, oua, sare, zahar, arome, coaja de portocala rasa.
"Compozitia" cuprinde felii de portocale/mandarine, ciocolata si scortisoara.

Asa cum am zis, clatitele se fac clasic. In prima faza, se amesteca faina cu sarea, zaharul, oualele si coaja de portocala rasa.

Coca obtinuta se inmoaie treptat cu lapte (la temperatura camerei - asta ca sa nu faca acele cocoloase), pana cand devine pastoasa, dar grosuta. Se adauga apoi aromele (eu am pus esenta de rom).

Se lasa la rece pentru 15-20 min.

Inainte de a face clatitele se mai pune putin lapte, asta in cazul in care, in timpul in care a stat, aluatul nu s-a ingrosat prea mult. Si apoi se trece la prajit. A, pentru a nu ti se lipi clatilele, cel mai bine e sa iei tigaia si sa o pui pe foc. Dupa ce s-a incins bine, pui o lingurita si 1/2 de ulei in ea si lasi sa se incalzeasca bine. Abia apoi pui aluatul. Astfel nu ti se mai lipeste de tigaie prima clatita.

Pentru compozitie am folosit portocale. Verifica-le inainte ca sa nu te trezesti cu samburi. Daca au asa ceva, "opereaza-le" si scoate-i. :)

Mie imi plac clatitele aramii, asa ca nu le prajesc prea tare.

Topeste ciocolata. Pentru ca ai nevoie de o ciocolata mai moale, pune inainte, in bolul in care o topesti, putin lapte. Daca vrei, poti folosi Nutela sau alt tip de ciocolata de acest gen. Eu am preferat sa topesc ciocolata pentru ca-mi place foarte mult cea amaruie.

Dupa ce ai topit ciocolata, pune portocalele in ea si inveleste-le bine.
Pentru o aroma speciala, pune in clatita, peste ciocolata, putina scortisoara.

Ruleaza apoi clatitele si savureaza aceasta combinatie de arome si senzatii care te face sa mananci o astfel de clatita pe nerasuflate. Vei simti textura moale si pufoasa a clatitei, taria si gustul amarui al ciocolatei, toate impletindu-se cu siropul si aroma portocalei.

Pofta buna si Craciun fericit!

20 de comentarii:

Anonim spunea...

SALIVEZ!!! Mi-ai facut o pofta de clatite,ceva de speriat :)
Cred ca o rog pe mama sa-mi faca si mie :D Ca zilele astea sunt copil la mama acasa ;))

Craciun Fericit, Cata!

Vergi spunea...

o idee nemaipomenita, nu se poate sa nu fie pusa in aplicare fara gindul la colesterol! chiar o sa le fac! daca aveam reteta ieri, faceam macar ieri citeva, sa mai scoatem mirosul de usturoi de la piftie!in zilele , cind faceam prajiturele, spunea Mircea, ca mirosea din strada a vanilie, nici nu vreau sa ma gindesc la vecini, cum mirosea acum. Dar piftiile au iesit ca la carte si doar asta conteaza, si am fost bucuroasa sa le fac la dorinta lui radu.Asa ca deseara o sa fim ca in poezia lui goga, doar ca nu vom duce vreo doua oua!!!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Ciupercuta - Ai papat pana la urma clatite? Hihihihi, ce bine e sa te simti iar "copil la mama acasa"!

@Vergi - Ei, poti face o combinatie (monstruoasa zic eu, dar unica)- clatite cu piftie! Hihihihihi! Cel mai mult imi place cand in casa miroase a dulce...

Anonim spunea...

Buneeee, bune tre sa fie! Mmm! Craciun fericit si...inspiratie la fel de multa si in 2009! :)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ MIhai - Au fost delicioase! Multumim mult pentru urari. Si tie iti dorim un Craciun fericit si cat mai multa activitate pe blog.

Anonim spunea...

felicitari colega...mi-ai facut pofta :) nu stiu daca a fost obiectivul tau ...dar te pricepi la teasing..

Anonim spunea...

Imi pare rau,la reteta asta spun"pas!" fiindca nu imi ies niciodata clatitele asa cum as vrea eu,adica moi si pufoase.Cred ca gresesc compozitia aluatului...

oceania spunea...

vai, delicioase clatitele tale. eram sigura ca o sa postezi ceva, o mancare de Craciun:). La multi ani!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Bogdan - Hehehehe, n-am avut (constient) intentia asta, dar vad ca mi-a iesit! :P
Bine ai venit la mine pe blog(uri) si sper sa-ti placa! A, si merci de compliment...

@ Viorica - Venim acum pe la tine si poate punem de niste clatite sa vezi cum le fac eu! :)

@ Oceania - Merci mult, mult de tot. Au fost tare bune pentru ca in mai putin de o ora nu mai era niciuna... La multi ani si tie si tot ce-i mai bun pe lume!

Medeea76 spunea...

Bun, bun, bun. Imi imaginez feliute de portocale in ciocolata crocanta acum...

.harlotha. spunea...

ne-ai lasat salivand

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Cris - Da, combinatia e inedita. Ce-i drept, daca nu-ti place ciocolata tare, se poate folosi si Nutela. Oricum, am mai "ras" o portie chiar acum, cand a venit in vizita pe la noi Mihai. Va asteptam si pe voi la o portie maaaaare! :)

@ .harlotha. - Bine ai venit la mine pe blog! Le-ai testat?

Anonim spunea...

Foarte reusita prezentarea home-made-ului! Doar cine vede asa ceva, sa nu mai zic de 'al de-si face acasica lui, intelege absurditatea cumpararii lor: produsul primit=coca cruda+urma de gem+uleeeeeeeei cat cuprinde... Nu sufera compratie cu minunatziile facute chez soi! Felicitari! Sarbatori aromate!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Genius - Asa e! Plus ca nu se stie ce au pus in compozitie...

Anonim spunea...

parca se si simte aroma asta dulce!care imbraca mai toate targrile de craciun de aici!cam asta e mirosul iernii-ciocolata, portocale, scortzisoara, nu?!
dar sarmalel,ai facut?hehe, noi incepem azi aventura sarmalelor!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - N-am facut sarmale din doua motive: in perioada asta mergem pe la rude si toate ne servesc cu sarmalute si, cel mai important, mie nu-mi plac... :(

Anonim spunea...

ouch!asa nu stiam!dar te provoc la o salata de boeuf!care face prima!:-)
(n-o uit pe cea de la voi de acum 5 (?) ani, cand am petrecut revelionul impreuna!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - Hahahaha, ma bucur sa aud ca ti-a placut. Da, asa e, au trecut vreo 5 ani de atunci... Wow, cum zboara timpul... Aaaaa, revenind. Da, am sa fac o salata! Numai ca, inainte de ea, ma apuc de o piftie din curcan, cu legume. A? Ce zici? Suna bine?

Anonim spunea...

la piftie nu ma-ncumet inca,mi-a zis sebi cu mandrie ca ai sa faci, dar salata de boeuf e pe meniul din seara asta speciala:-)An Nou Fericit!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - Gata si cu masa de Revelion! Au iesit delicioase. Un an nou fericit!