luni, 17 noiembrie 2008

Prajitura cu mere

Sezonul rece il asociez de cele mai multe ori cu mirosul de mere coapte, dulci si aromate cu scortisoara. Asa ca, fac de foarte multe ori diverse preparate dulci care au la baza merele intr-un astfel de "anturaj". De data aceasta propun o prajitura extrem de buna, care se face si usor. :)

Sa incepem cu blatul:
150g unt
100g zahar
280g faina
1/2 plic praf de copt
1 lingurita de sare
1 ou
4 linguri lapte

Se bate mai intai untul cu zaharul bine de tot pana cand se omogenizeaza, iar untul devine spumos.

Se inglobeaza apoi faina in care s-a amestecat in prealabil praful de copt si sarea. 

La final se pune si oul insotit de cele 4 linguri de lapte. Se framanta bine de tot aluatul pana cand acesta devine neted si lucios.

Pentru compozitie ai nevoie de:
5-6 mere
5 linguri de zahar
un plic de zahar vanilat
un pumn de stafide
1 lingurita scortisoara sau amestec pentru prajituri cu mere
esenta de rom
coaja de portocala rasa
1 galbenus
1-2 linguri de frisca

Pune pentru 10 minute stafidele intr-un bol si stropeste-le cu rom. Intre timp, se iau merele si se curata. Se dau pe razatoarea mare. Pentru a nu lasa multa zeama, eu pun compozitia intr-o sita si "storc" merele. Ideea e sa nu le folosesti "zemoase" pentru ca nu ti se va inchega compozitia.

Adauga zaharul (ambele tipuri), apoi scortisoara, stafidele cu tot cu rom si coaja de portocala. Amesteca toata compozitia pana cand devine omogena. eu pastrez la congelator coaja  rasa de portocala.


Ia o tava pe care trebuie sa o ungi cu unt si o tapatezi cu putia faina. 


Iei aluatul (pui deoparta cam un pumn din acesta) si-l intinzi astfel incat sa aiba cam 0,5 - 0,8 cm. Blatul o sa mai creasca un pic si in cuptor. Daca el este prea subtire, iar cantitatea de mere prea mare, risti sa ti sa rupa feliile atunci cand vrei sa manaci. Apoi "tapetezi" foarte bine tava cu acest blat.


Dupa ce te-ai asigurat ca nu exista nicio fisura in blat, toarna in interior compozitia cu mere. Dupa ce ai uniformizat totul, pliaza marginile blatului facand un brau.

Cu ajutorul unor forme decorative, din aluatul care ti-a ramas, faci cateva figurine cu care sa ornezi prajitura.


Se ia un galbenus de ou si se bate impreuna cu 2 linguri de frisca. Cu acesta se va unge blatul astfel incat el sa devina auriu. Frisca nu ingalbeneste aluatul.

Dupa ce ai ornat prajitura si ai uns bine blatul, toata "delicatesa" se pune la cuptorul incins la 200 grade pentru 40 minute.


Pofta buna!


18 comentarii:

mamica de Sebastian spunea...

Mniam-mniam cum zice Basse.Parca simt deja mirosul de prajitura cu mere..

oceania spunea...

o groaza de munca si ingrediente pentru prajitura asta....dar arata atat de bine incat cred ca merita efortul:).

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Mamica de Sebastian - Yap, asa e! Am adus o bucata si la birou, iar fetele au incalzit-o la microunde. Nu-ti spun cum mirosea intreg biroul... Yamiiiiiiii!

@ Oceania - Sa nu fie o iluzie data de numarul mare de poze! :) In jumatate de ora maxim e gata toata compozitia.

Anonim spunea...

multe felicitari mai ales pentru blatul de care ti-am zis ca am oroare!
arata bine, ia timp insa destul!asa ca si pentru munca de a face pozele cand nu stii ce sa faci mai intai sa iasa buna, te felicit!
ca idee, la noi pe lista de zi a fost mamaligutza cu branza si smantana care a doua zi s-a facut in tigaie cu omleta,carnatzi si mujdei!
o bunatate!
de la dulciuri ma abtzin cat pot momentan;-)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Lumi - Incearca blatul asta sa vezi ce usor e de facut! Cat despre mamaliga in omleta... yami. Bun de tot! Mi-ai dat o idee bestiala pentru week-end. ;)

Anonim spunea...

Arata super! Si sunt convinsa ca e delicioasa! Felicitari!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Genius - Multumesc mult. Asa e! :D

Anonim spunea...

ce frumos arata, ma gindesc ca e un deliciu mai intii pt.ochi si desigur pt. stomac! ca sa nu mai spun, ca prezinti asa de profesional totul, ca mai ca meriti o emisine televizata! o sa incerc sa o fac si dau reteta si mai departe! nu pe blogul meu, la cele de aici care nu citesc bloguri, o sa incerc o traducere in limba germana! dar ma gindesc ca vorbesc fotografiile!

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Vergi - Hehehehe. Multumesc! Pacat ca nu ai fost si tu aici sa gusti din ea. Blatul este unul special care este foarte moale, pufos si extrem de delicat, iar compozitia e un adevarat deliciu.

Sebastian Cochinescu spunea...

A fost cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată! :)

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Sebi - :) Cred ca mi-ai zis asta la fiecare felie pe care o serveai, ceea ce inseamna ca ti-a cam placut, nu? Hehehehe. Hai ca-ti mai fac una!

Anonim spunea...

Ma tenteaza sa incerc sa o fac,mai ales ca prajitura cu mere e una din preferatele mele.Multumesc pentru reteta.

Anonim spunea...

PS."Anonimul"de mai-nainte eram eu(din greseala desigur am expediat comentariul asa).

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Viorica - Abia astept sa venim la tine si sa gustam prajitura facuta dupa aceasta reteta. :D

Maria Georgescu spunea...

hehe... cum si eu sunt una dintre fericitele castigatoare a unei portzii de delicioasa tarta, subscriu la cele comentate de Sebi; intr-adevar a fost DELICIOASA (chiar daca am fost carcotasha la degustare).
Mai vreau.... nu uita ca mi-ai promis si una cu branzica ;)
ppk

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Maria - Hehehehe! Mercic mult si, da shefa, s-a facut. Ma gandesC deja la o delicatesa cu branza!

Dan Gheorghe spunea...

pofta buna

Katja - stapana de Athos spunea...

@ Dan - Bine ai venit la mine pe blog si, daca ai cum sa prepari cu mainile tale sau ale altcuiva aceasta prajitura, iti urez de pe acum si tie o pofta buna uriasa! :) E delicioasa... Yamiii!